Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

onsdag 30 mars 2011

På Bättringsvägen


"Vet ni möjligen hur man kommer till Bättringsvägen?" eller något i den stilen, var en fråga som min syster en gång fick. Den som ställde den var Sven Stolpe (tror jag, men jag kan minnas fel) i ett förfriskat tillstånd på väg från sitt födesedagsfirande på krogen.
Just uttrycket bättringsvägen är ganska knepigt att förklara för en som försöker lära sig vårt svåra språk.
Borstbindare är ett annat. Varför svor dom så förbannat, förresten? Rökte gjorde dom visst också.
Likadant när man ska förklara skillnaden mellan tomten och tomten.
Eller spackel (geggamojan) och spackel (spaden).
Man tänker många märkliga tankar när man inte kan sova.

Unge herr Petzäll (SD) har kryat på sig nu i alla fall och är tillbaka på sin plats i riksdagen. Han har börjat ett nytt liv utan droger säger han. Det måste vara världens snabbaste rehab.
Han säger också att han hoppar av riksdagen om han får ett återfall. Lektion ett i behandling mot missbruk är att lära sig att man inte "får" återfall. Man "tar" ett återfall. Insikten verkar inte vara den bästa.

Mannen som misstänks ha mördat Eva 51, den så kallade universitetschefen, har tagit livet av sig. Han har hela tiden nekat till brott. Under veckan har förhörsledarna pressat honom hårdare.
Tänk om mannen var oskyldig?
F-n va läskigt.

Skansens Jonas Wahlström rasar mot beslutet att avliva de tre övergivna björnungarna och säger till DN att det är "fullständigt skitsnack" att de var för svaga att flyttas. Var han där, eller? All respekt för hans kunnande, men att ställa diagnos på håll och i efterhand är väl inte så himla genomtänkt.

Juholt försvarar sig med näbbar och klor, efter avslöjandet att hans särbo är dömd för bedrägeri. Han säger att ingen ville veta vad hans mamma gjort eller hans söner, inte någon annan släkting heller. Hm. Har inte Juholt hört uttrycket "ödet förser en med släktingar, vänner väljer man själv"?

Juholt har också ett ordkrig med Björklund om Sveriges insatser i Libyen och säger att (s) "vill inte att Gripenplanen skjuter mot drogade barnsoldater".
Drogade barnsoldater? Det låter som något Khadaffi skulle kunna säga.

Aftonbladet skriver om Sven-Erik Magnussons prostatacancer. Han opererades för ett år sedan, men är på bättringvägen (han hittade dit, tydligen). Annars hade det väl varit läge att skriva om tarmcancer, i dag på Tarmcancerdagen. Inte en rad om det i en enda tidning. Däremot kan man för en femma få veta hur man slipper gaser i magen. Igen. Hur många gånger kan man ta betalt för en "nyhet"?

(S) fortsätter att driva frågan om att svenskar som köper sex utomlands (även där det är tillåtet) ska kunna straffas i Sverige. Några s-politiker har skrivit en debattartikel och är förbannade på justitieministern som gör jämförelsen med irländska kvinnor som reser till Sverige och gör abort. S-politikerna säger att abort är en mänsklig rättighet. Jag håller med, men det gör inte irländska lagstiftare. Varje land har sina lagar. Det är faktiskt ett helt sjukt förslag att ett annat land ska kunna sätta sig över det.

AMF har stor reklamkampanj i Stockholm och påstår att alla pengar går tillbaka till spararna. Eller hur. Så sent som i förra veckan rapporterades om lönehöjningar för AMFs chefer med 10%.
Vice vds lön har ökat med 50% sedan 2009.
Hur många LO-medlemmar har fått det? Va?


Förresten, Bättringsvägen ligger i Råcksta, Vällingby.
Tror inte Sven Stolpe hade nån koll på det.
Eller vem det nu var.

tisdag 29 mars 2011

Dagens blandning


Socialdemokraterna har väl inte gjort sig kända som förändringsbenägna. Bevisas mer eller mindre varje dag. I dag säger Jan Björklund att (s) blockerade en uppgörelse om militära insatser i Libanon och att (s) som vanligt väljer att stå vid sidan av och låta andra göra jobbet. Förvånad, någon?
Snygg slips han hade, Björklund, förresten.

Klokt av polisen i Jämtland att fatta ett snabbt beslut om de tre övergivna björnungarna. Man får väl anta att de hade kompetens nog att bedöma det, även om en massa människor som kallar sig djurvänner ville göra några tappra försök och rädda dem. Är det Walt Disneys fel, att det finns så många människor som tror att djur har samma känslor och beteenden som människor?
Expressen: "Vad skulle de göra om en människa blivit ensam?".
Ja, säg det.

Juholts särbo (jag vägrar kalla en medelålders kvinna för "flickvän") är dömd för bedrägeri. Inte hans fel får man anta, även om hon inte kan ge någon förklaring till varför hon lurat sin arbetsgivare på pengar. Klantigt av honom att inte säga nåt till valberedningen och sina s-kompisar. Valet av livskamrat säger en del om en människas omdöme i övrigt. Men hon kanske led av tillfällig sinnesförvirring. Står inget om det i tidningarna.
Och Juholt är antingen den mest förlåtande människan i världen, eller har han uppenbara problem med minnet. Hans förklaring lyder "Detta hade fallit i glömska. Det är ju 5-6 år sedan.". Hm, 2007. Det är väl ungefär fyra år sen?

Mahatma Gandhi var bisexuell och hade en affär med en tysk bodybuilder. Vad är det för mening med att berätta såna privata detaljer? Nu?
Människan har varit död typ hur länge som helst. Men jag måste erkänna att jag fick några ganska komiska bilder i huvudet när jag tänkte på den udda kombon.
F'låt.

Nytt ord i Aftonbladet: sextortyrhuset. Ingen term som en mäklare skulle använda, va?

Samma tidning skriver också att Facebook gör oss olyckliga. Ja, man kan bli olycklig av vad som helst, om man är på det humöret.

Rapport berättade i går att jod-tabletterna är slut på Stockholms alla apotek. Men, vad har det tagit åt folk? Hysteriskt är bara förnamnet.

Något sen i starten läste jag DN Bostad.
Alltså, varför kallas alla gamla prylar "loppisfynd"?

måndag 28 mars 2011

Absurd, var ordet.


Silvio Berlusconi kunde inte hålla sig undan rättvisan längre. I dag befinner han sig i Milano för att bemöta anklagelserna om bedrägeri. Själv säger han att "alla rättegångar är absurda och bygger på ingenting". Eller hur.
Om han är oskyldig som ett lamm har man lite svårt att fatta att han slingrar sig. Varför tar han inte chansen att omgående bevisa sin oskuld?
Och om han är oskyldig som ett lamm, varför har då hans polare försökt ändra i Rubys födelseattest? Men han hade väl ingen aning om det. Heller.

I Japan lär ett antal chefsposter bli lediga när hela soppan i kärnkraftverket är utredd. Först är det ingen fara, sen är det katastroffarligt och sen var det fel information. Där kan man snacka om absurd.
Seppuku är inte tillåtet längre, va?

Under fredagens s-kongress twittrade ombuden och det de skrev visades på storbilds-tv, ända tills någon skrev "Jag vill att han som sitter bredvid mig slutar snarka". Då släckte man tv-bilden. Två saker som slår mig då.
Man får tydligen inte säga vad man vill i det partiet. I alla fall inte offentligt. Och varför blev man upprörd över just den kommentaren? Det kan ha varit det vettigaste som sades under hela fredagen...

Tony Irving har komplex för att han är tunnhårig. Jobbigt, tycker han, att hela tiden få påpekanden om detta. Men, varför pratar han då med Expressen om sina hårtransplantationer och sina komplex? Jag fattar inte.

Juholt har bekänt färg. I alla fall delvis. Höjda skatter, ökad offentlig sektor, höjda bidrag, mer makt till staten - ja, varför gå ifrån ett vinnande koncept?

Stockholms stad ger sig själv kritik för att tillgängligheten för funktionshindrade inte är maximal. Men alltså, alla kan inte ha tillträde till precis allting.
- Jag VILL gå in i den där djuraffären men jag är allergisk. Säg åt dom att ta bort alla djuren.
eller
- Jag VILL följa med på den guidade turen över gamla stans hustak, känner mig diskriminerad. Rullstol? Ja, är det nåt problem?
Funkar liksom inte. Haja.

(S) vill att den som köper sex utomlands ska kunna straffas i Sverige. Men nu får dom väl ändå ta och lugna ner sig några hekto. Visserligen gör vi mycket för att leva upp till epitetet Världens Svärmor, men nån j-la måtta får det väl vara. Och just sexköp är faktiskt tillåtet i andra länder. Vad är det mer man ska kunna straffas för? Tagit en öl och kört bil på semestern i Grekland? Det är väl lite att spela förespråkarna för sharia-lagar i händerna. Om vi ska sätta oss över andras lagar, kan väl andra göra likadant med våra?
Absurd tanke.

Stenmark i Mästarnas Mästare i går. Han säger att han knappt tränar längre. Det räckte väl med att slänga ett getöga på den kroppen för att fatta att karl'n bluffar. Alla som trodde honom räcker upp handen nu.
Nä just det.

fredag 25 mars 2011

Håll i hatten


Inte 17 blåste det så här mycket på 60-talet? Min mamma hade alltid hatt. Pappa också. Det hade inte funkat i den här himla blåsten vi har nu, dag ut och dag in. Håll i hatten, jovisst, men man hade väl annat att hålla i också. Barn, matkassar, portföljen eller varandra. Men jag kanske minns fel.

DN skriver om den allt sämre äldrevården. Hur mycket sämre kan den bli?
Tröttsamt är i alla fall att man ofta har så mycket fokus på de anställda. Visst ska man ha sina raster och lön och uppmuntran, men hur vore det om man koncentrerade sig på själva uppgiften? All heder åt Ersta diakoni som inte deltagit i flera stora upphandlingar från landstinget med hänvisning till att villkoren är för dåliga. De kan inte garantera ett väl utfört arbete på de premisser som landstinget ställer upp. Då lägger de hellre ner sin verksamhet. Starkt gjort!
Det känns faktiskt som om de offentliga upphandlingarna allt mer börjar likna gamla tiders fattigvårdsauktioner. Den som kräver minst betalt får ta hand om hjonen. Liksom.

Strålning har nått Sverige, skräms kvällspressen med. Hur många har hört talas om vattenkraftverket i Fukushima som gick åt helvete i jordbävningen? Flera hundra dog i den olyckan. Hur många har dött av kärnkraften? Men vatten verkar inte lika skrämmande som kärnkraft, av nån skum anledning. Kolkraft är ännu farligare. Hur många dör i gruvolyckor varje år? Märklig balans på rädslorna, kan jag tycka.

Carola ska sjunga Elvis. Alltså, räckte det inte med Christer Sjögrens patetiska vibrato och tafatta bålrullningar för att förstöra gamla klassiker?
Elvis goes Ullared.
Hjälp.

Vem vinner Let's dance i kväll? Frank förstås. Fredagsmysande svennar bara älskar gamla brottare och andra muskelberg i trikåer.
Heja Jessica, skulle jag utbrista.
Om jag brydde mig.

Nytt ord i Aftonbladet: Milkshakemord.
Nä, det var ingen milkshake som mördades, det var en stenrik äkta man. Och det krävdes mer än en milkshake, närmare bestämt sömnmedel, en blystaty och en matta. Kreativ äkta maka. Några stålar lär hon dock inte få ärva. Snopet.

Victoria om mamma Silvias sjukdom; Hon har en bondförkylning. Hur är det, kan bonden slå ut drottningen? Tydligen.

Victoria fick en bulle i ugnen, vitsar Aftonbladet till det när kronprinsessan besökte ett bageri i Dalarna. Suck.

Bullar blir det inte här idag, det blir våfflor. Alla vet att det är Våffeldagen, det står i varenda almanacka. Och Marie Bebådelsedag. Men hur många känner till Tranedagen? En fin småländsk tradition med anor från 1500-talet. Konstigt att inte den fått större spridning.
Nävisst ja, den kommer inte från Det Stora Landet i väster...

onsdag 23 mars 2011

Kakania


Alltså, vad har det tagit åt ungtupparna? Det ni-as som aldrig förr. Jag blir galen! Expert-butiken där jag brukar köpa färg till skrivaren.
- Vilken sort söker ni?
Säger en ranglig yngling med finnar.
Vadå ni? Jag är helt ensam i affären. Har jag hamnat i en film från 40-talet?
SEB. Behöver ny dosa för att sköta bankaffärerna.
- Jag kanske kan få informera er om vår senaste tjänst?
Säger en annan ranglig yngling. Denna saknar dock finnar och är kanske i 30-årsåldern.
- Nä, säger jag surt. VI är inte intresserade.
Tror inte han hajade vinken.
Är det någon ny trend? Att säga ni till alla som är lite äldre. När betraktas man i så fall som äldre? Säger de kanske Ni till alla, även jämnåriga kunder?
Visst, allt går i vågor men du-reformen är väl ganska dumt att frångå.
Låter faktiskt inte riktigt klokt.

Expressen: "Den danska familjen är rädda och svaga." EN familj. Den är rädd.
Haja.

Apropå taskig språkkoll landade en ny tidning i brevlådan i dag. Skanska Nya Hem heter den och säger sig vara en ny och annorlunda inredningstidning. Förutom dåliga foton och dassig layout var språket under all kritik. Vad sägs om rubriken "Nio byråer"?
Nej, artikeln handlade inte om resebyråer.

Varför undrar alla vad Håkan Juholt vill och står politiskt? Har dom diktatur i partiet? Politiken är väl fastlagd av förra kongressen, bara att hålla sig till den. Slopat RUT, återinförd förmögenhetsskatt och fastighetsskatt och en del annat kreativt.

Juholt testar förresten glassar i Aftonbladet och säger "Jag gillar blåbär, men inte i regeringen". Nähä, men i partiet är det tydligen okej.

"Drottning Silvia för sjuk för att flyga" skriver Expressen och illustrerar sin artikel med en bild på drottningen med världens största fjäderprydnad i håret.
Det var ganska roligt.
Coiff, tror jag en sån kallas. Avdelningen för värdelöst vetande.

Så har man dammat av Uri Geller, mannen som för en massa år sedan blev avslöjad som en tvättäkta bluff. Det går inte att böja skedar med bara viljan. Faktiskt.

Svenska forskare har kommit fram till att vi är vänligare mot snygga människor än mot fula. Undrar hur dom gjorde urvalet, vilka ansågs snygga eller fula och hur mätte forskarna vänlighet? Är inte snygg/ful och snäll/dum ganska subjektivt?

Och tobaksforskare har upptäckt att rökare inte är lyckliga. Dessutom är rökare fattiga. Undra på det, så dyrt som det är att röka. Kan ju göra vem som helst deppig.

Finns det verkligen inget vettigare att forska kring? Va?

Titeln Dagens Dumskalle går till Janne Josefsson som i dagens Uppdrag granskning berättat för alla torskar att det bara är att neka till att de köpt sex. Då skrivs fallet av i brist på bevis. Var det så himla genomtänkt? Vad ville han egentligen med det där upplägget?
Och sen undrar jag varför man hängde ut Tomas Johansson i programmet när alla andra torskar fick vara anonyma.
Va?

tisdag 22 mars 2011

En längre dag


Så här dagen efter vårdagjämningen (vilket vackert ord!) är det extra trevligt med många plusgrader. Sju, närmare bestämt.
Synd bara att det ska blåsa så förbenat.

Expressen verkar ha blåst faran över i Japan. Deras reportrar på plats har tagit av sig munskydden och det bådar gott. Eller?

Dom kanske bara flyttade tillbaks fokus till Libyen. Tur det, Muammar verkade tro att han skulle komma undan med vad som helst medan världens blickar var riktade österut. Skulle inte tro det, sa FN då. Men hr Bildt framstår som en allt mer märklig figur. Mycket snack och lite verkstad. Som det brukar heta.

Elisabeth Höglund drattade omkull i skidspåret i lördags och bröt benet.
- Det var det värsta jag har varit med om, sa hon från sjuksängen.
Grattis, säger jag då. Levt i 66 år och aldrig råkat ut för något värre än ett benbrott.
Starkt jobbat.
Är hon bara 66 förresten? Måste kolla upp det.

En taskig uppväxt, socialt och ekonomiskt, är orsaken till ökad kriminalitet skriver Aftonbladet idag under rubriken Nyheter.
Fick jag tag på en gammal tidning, eller?

Jessica Almenäs (måste hon synas i hela TV4s programutbud) fick usel kritik för sina insatser i Vinnarfesten. Hon blev djupt sårad och meddelar att hon har både halsfluss och känslor.
Minsann.

Tomas Östros har också känslor. Han blev ledsen när han blev ombedd att lämna sin höga position i partiet. Han var ju på tapeten som partiledare för bara några dagar sedan. Det svänger om (s). Se där - en ny slogan.

Aftonbladet tipsar nyblivna mammor om hur de snabbt ska komma i form. På bara tre månader kan man bygga upp en superkropp. Känns viktigare att vänja sig vid mammarollen och njuta av det nya lilla livet, om ni frågar mig.
Men vad vet väl jag? Har aldrig känt någon längtan efter en superkropp. Inga anlag heller, förresten.

I New York har människor köat i timmar för att köpa iPad 2. Och dom som gjorde sig lustiga över matköerna i gamla Sovjet. Att köa för att få mat för dagen till sin familj kan jag begripa, men nån himla teknikpryl. Med ett äpple på (ganska ruttet äpple dessutom). Nä.

Och man måste väl nästan kommentera de svenska bankerna och dess chefer. Uppfinningsrikedomen verkar vara gränslös. Som motkrav för statligt stöd i krisen, lovade bankerna att stoppa löneökningar och bonusar. Vad hände? Jomenvisst, kraftigt höjda ersättningar. Är det verkligen rimligt att betala SEB-chefen 11 miljoner om året? Va?
Dessutom - ju högre chefslöner desto sämre villkor för kunderna.
Det var ingen överraskning. Heller.

ICA-Bankens vd liknar smörbullen Patrik Ekwall.
Stackars han.
Bankchefen alltså.

måndag 21 mars 2011

Skuggsidan


Jaha, så var Solsidan avslutad. För gott? Intresset verkar väl inte vara så där himla överdrivet varken från tittarna eller skådisarna. Fast det slutade ju med en liten cliffhanger, så man vet aldrig.

Å andra sidan fick man väl nog av Ove som kalasmarodör redan i näst sista avsnittet, så alla som följt serien kan lista ut själva hur bröllopsfesten skulle kunna bli.

I början skrattade vi så vi kiknade, första två säsongerna var vansinnigt roliga för det mesta. Men med humor är det ju så att det ska finnas en viss verklighetsförankring för att skämten ska bli roliga. Så där lagom tvistat. Sista (?) säsongen blev lite för överdriven, ska man överdriva får man liksom köra Monte Python-överdriva och DÅ blir det roligt igen. Men att bara överdriva blir faktiskt inte så kul.

Några grejer i näst sista programmet vet jag att folk i allmänhet garvade åt, tyckte att de var lagom överdrivna. När Ove säger åt gästerna på sin 40-årsfest att de bara får ta 2-3 skivor rostbiff annars räcker det inte till alla.

Hade varit kul, men jag fick läskiga igenkänningsvibbar. Jag har varit på några sådana fester. Allvarligt. Värdinnan läxade upp de gäster som vågade sig på att ta en bit av varje tårta (varför har man då olika tårtor?) och vi som la upp en av varje sort på våra tallrikar skrattade och trodde hon skojade. Ända tills hennes syster fattade posto som tårtvakt.

Eller när Alex frågar Ove vad han vill ha i present och Ove svarar:
- Premieobligationer. Jag vill ha premieobligationer.

Been there, seen that tänkte jag med en rysning. Jojomänsan, den blivande 50-åringen skrev i inbjudningsmejlet
- Det enda jag önskar mig är bidrag till Spa-behandlingar. Sätt in valfri summa på mitt bankkonto nummer XXX.
Det är helt sant. Jag har sparat mejlet om jag skulle börja tvivla på min minneskapacitet.

Samma värdinna som bjuder hem grannar och vänner till "disco-kvällar" och tar 20 spänn i inträde och sedan säljer förfriskningar till självkostnadspris.
Eller ställer fram en hemmagjord sparbössa på matbordet efter middagen och ber gästerna om ett bidrag till kocken.
Har man upplevt såna kalas i verkligheten, garvar man faktiskt inte ett dugg åt Solsidan. Verkligheten överträffar dikten, som det så vackert heter.

Värst var ändå när denna familj (stor) bjöd in till grillning en eftermiddag och vi anlände fyra personer i stället för tre (innebar att vi blev 12 i stället för 11). Värdinnan blev snudd på hysterisk och tog mig avsides och sa att de hade verkligen inte räknat med några fler matgäster, så den extra tonåringen fick vackert sitta bakom matbordet och titta på när vi andra åt.
Om jag kunde äta? Givetvis inte!
Det var första gången jag stiftade bekantskap med den här familjen. Lite varmare i kläderna hade jag förstås sagt till värdinnan att jag gärna avstod min portion, eller att vi tre kunde dela vår tilldelning i fyra delar i stället.
Men jag var för chockad.

Hos moster på Öland hänger en borderad bonad.
Fem voro bjudna, tio äro komna.
Slå vatten i soppan och hälsa välkomna.


Det är en bra princip som vi lever efter.
Och nej, den där familjen ingår inte i vår vänkrets längre.
Det finns faktiskt en gräns för hur tolerant man kan vara.



PS
Bilden föreställer vårt matbord. Trångt om saligheten. Härligt!

fredag 18 mars 2011

T.G.I.F.


Folk svänger sig med en massa förkortningar nuförtiden.
Love U M8, till exempel. Betyder Love you, mate.
BBL = Be Back Later kan användas ungefär som AFK = Away From Keyboard.
Och så vidare. Eller osv om man vill.
Inte för att jag vet varför jag kom att tänka på det just nu, men ändå.

Är rätt förbannad efter gårdagens Kalla Fakta. Djurägare som inte kan haja att en hund är en hund, en katt är en katt. Inga himla bebisar. Måste veterinärerna laga djuren bara för att dom kan? Kan det vara vettigt att lappa ihop en heltrasig hund (och dessutom amputera ena bakbenet på den) för nästan 100.000 kronor? Eller att en hund som blivit förlamad i hela bakdelen ska utsättas för simträning och en massa annat i flera veckor innan man till slut avlivar den? Inte så konstigt att försäkringspremierna far i taket en gång om året.
Djurplågeri, om ni frågar mig.
Fast att göra som Runar och skjuta katten bara för att man inte gillar den, är lite väl mycket medeltidsfasoner.

Annat som retar mig idag är faktiskt några slarvigt skrivna artiklar i DN. (Man får den personal man betalar för, eller?)
"En liten undersökning säger att han kan vara störd." Om 24-åringen som erkänt ett stort antal våldtäkter och överfall. Vadå för liten undersökning? Syntest, eller?

"Hon kanske tvingas föda sitt första barn redan i morgon." Om en höggravid kvinna i Japan. Vari låg tvånget, kan man undra. Att föda barn ingår liksom i själva konceptet. Bör man nog känna till redan innan man blir gravid. Inte stod det något om en igångsättning av förlossningen heller, om det var "i morgon" som utgjorde tvånget.

Vad är en "drönarattack"? Ordet förekommer inte mindre än tre gånger i en jättekort notis.
De enda drönare jag känner till är arbetsbin och getingar. Men inte kan väl de småttingarna ha ihjäl 24 talibaner? På en gång?
Jag fattar inte.

Ska omvärlden enas om att ge Khadaffi på nöten är det nog hög tid att agera. Hans landsmän, tillika motståndare, verkar inte ha mycket kraft kvar nu.

Persbrandt har tagit kokain, erkänt och fått betala böter. Unicef tycker i alla fall att han är perfekt som barnambassadör, särskilt som han tidigare varit väldigt öppen med sitt alkoholmissbruk.
Frågor på det?

Undrar hur man tar reda på hur många rullstolsburna det finns som väger mer än 115 kilo. En man i Skåne är sur för att inte färdtjänsten vill bära honom tre trappor ner till bilen (och påstår att det finns många som väger mer än 115 kilo). Karln väger 133 kilo, tillkommer ett stycke rullstol på 16 kilo. Och i färdtjänsten ingår inte ens hämtning från lägenheten till bilen, de har varit bussiga och hjälpt gubben ändå. Tills nu. Och då ringde han Expressen.
Varför inte banta i stället?
Eller flytta?
Va?

Aftonbladet rapporterar att svenska par åker utomlands för att kunna välja ut rätt spermier och därmed bestämma om man ska få en pojke eller en flicka.
Hur skruvad får man bli, liksom?
Men visst, det heter ju "skaffa barn" så varför inte?
Trist att man inte ser barn som något man får, i stället.
De är faktiskt en gåva.

Förresten T.G.I.F betyder Thank God It's Friday. Men det visste väl alla redan?
Ha en skön fredagskväll!
Och chips är INTE fredagsmys.

torsdag 17 mars 2011

Konsten att skrämmas


Blir man trött eller blir man trött på kvällspressens skrämselpropaganda?
Expressen har till och med försett sina reportrar med munskydd för att riktigt skrämma skiten ur läsarna. "Strålningen har nått kritiska nivåer" skriver man och förtydligar (?) det hela med att tala om att det kan påverka hälsan. Ja, för dem som vistas i kärnkraftsverkets direkta närhet är det farligt. För oss andra är det inte farligare än en tandläkarröntgen, i allra värsta fall. Faktiskt.

Självklart ska man ta farorna med kärnkraft på fullaste allvar. Absolut. Men man behöver inte överdriva så inihelvete. Till och med Aktuellts Lennart Persson eldade på skräcken i går. Tog in Åsa Moberg, en av landets största och kanske mest rabiata kärnkraftsmotståndare och lät henne ondgöra sig, argumentera och avbryta både programledaren och Jan Björklund som skulle representera kärnkraftsförespråkarna. Och han var väl en blek figur som inte gav igen med samma mynt. Sista ordet fick Moberg också, så tittarna blev ännu mer övertygade om hur fasansfullt det är med kärnkraft.

Och vad skulle alternativet vara?
Kolkraft från Polen?
Gas från Ryssland?
Olja från Libyen?
Va?

Sänder en tacksam tanke till DN som ger saklig information, utan att för den skull tona ner farorna.
Proportioner är som bekant inte kvällspressens paradgren.

Ganska rädd blir man också när man ser hur lite som behövs för att den svenska ekonomin ska gå åt skogen.
Nån trycker på fel knapp, går på toa eller är ute och shoppar och vips så har regeringen en ny verklighet att anpassa sig till.

Nu senast röstades förslaget om datalagring ner. Alltså, man kan tycka vad man vill om vårt medlemskap i EU men nu har vi faktiskt åtagit oss att följa EU-direktiven, oavsett om Maria Wetterstrand tycker om det eller ej.
V, mp och sd har nu sett till att vi får böta 146 miljoner kronor. Etthundrafyrtiosex miljoner.
De pengarna kunde man använt till något mycket vettigare.
Sanslöst!
Pengar-i-sjön är bara förnamnet.

För att inte tala om de 100 miljarder (det är så många nollor så jag törs inte ens tänka på det) som staten nu går miste om när man inte fick igenom de planerade försäljningarna av en massa statliga bolag. Ideologisk fråga i och för sig och jag är ju inte direkt någon anhängare av kommunism, men varför ska staten äga ett bolåneinstitut? Eller ett telefonföretag?
Jag fattar inte.

Och jag fattar fortfarande inte; har dom kaffemaskinerna inne på muggen i Riksdagshuset? Det har jag undrat ända sedan s-kvinnan som missade en votering sa "jag behövde gå på toaletten och hämta en kopp te".
Låter skapligt ohygieniskt om ni frågar mig.
Man kan bli skraj för mindre.

onsdag 16 mars 2011

Sociala medier


Alltså, säga vad man vill om Facebook men det har sina fördelar.
Jag ska villigt erkänna att jag var skeptisk i början. Man hade ju hört vad som pågick på nätet. Folk som envisas med att berätta att dom ska gå på muggen och vad dom ska göra där. Samt gärna berätta hur det gick och illustrera inlägget med en bild.
Nätack, sånt vill jag inte vara en del av.
Dessutom var det ju bara fjortisar som höll på där.
Tji fick jag. Övertygad vid en tjejmiddag (nåja, yngst är född 1960 men ändå) gav jag mig ut i sajberspejs. Efter ett par timmar hörde jag mig själv citera Baloo "Hon e fast!".

Facebook är faktiskt lärorikt, man får reda på mycket om användarna. (Och jag har inte sett ett enda inlägg om toabesök. Än.) En del är väldigt anonyma, ingen bild och knappt någon information. Man tror att de börjat lägga upp sin profil och sedan glömt hur man loggar in. Pyttsan. De smyger i vassen som gammelgäddor, utan att lämna några spår efter sig. Men råkar avslöja sig irl, genom att kommentera något man skrivit i sin logg.
Inte mig emot. Alla har sin stil på nätet. Det är det som är det fina i kråksången.

Andra lägger ut en massa bilder från alla möjliga och omöjliga sammanhang; lunchrasten, provhytten, trädgården och delar med sig av stort och smått.
Man kan ta del av det eller låta bli. Jag bugar och tackar och känner mig delaktig.

Några skriver aldrig i sin egen logg men är fenomenalt engagerade i andras. Gör tummen upp, skickar nallar, kommenterar och till och med skriver långa romaner i andras loggar, fritt fram för alla att läsa. Tack och lov för det lilla krysset uppe i högerkanten...

Oavsett om man använder Facebook för att hålla igång sitt samhällsengagemang, sitt nätverkande eller bara sitt eget ego, så fyller Fejan uppenbarligen sin funktion. Varför skulle det annars vara så populärt? Och för mig som jobbar hemifrån, blir det en prima fikapaus. Bläddrar igenom senaste nytt över en kopp kaffe.

I naturkatastrofens Japan, är de sociala medierna helt oumbärliga verkar det som. Folk uppmanas att kontakta varandra över Facebook och twitter och Google finder och jag vet inte allt. Telefonerna funkar inte och folk har inte tillgång till radio och tv. Men androidtelefon har nästan varenda kotte numera.

En kotte som borde få sin iPhone beslagtagen är väl Carl Bildt. Eller åtminstone kunde man kanske lägga in ett sånt där fylle-filter i den, som får klåfingriga att tänka sig för en extra gång innan de trycker på sänd-knappen.
Borde finnas ett sånt på twitter också.
Inte blev det bättre när han skulle bortförklara vad han skrivit.
Min mamma brukade säga att om man trampar i klaveret är det lika bra att stå kvar där. Det låter nämligen lika illa när man ska försöka få upp foten som när den trampade i.
Klok kvinna, min mamma.

Som omväxling till alla katastrofnyheter (tänk om kvällspressen kunde ge f--n i att skrämma skiten ur oss hela tiden med sina överdrivna artiklar) läste jag Cecilia Hagens krönika i Expressen. Kan bara hålla med. Solsidan känns allt mer som ett antal reklamspäckade snuttar som fyller ut tiden mellan de ordinarie reklaminslagen. Alla Odd Molly-kläder, Toyota-bilar, Samsung-telefoner, Bauhaus-kartonger och all krystad reklam inbakad i manus börjar bli ganska tröttsamt.
- Å vilken fin kappa.
eller
- Dom har 30 dagars öppet köp.

Suck.

tisdag 15 mars 2011

Hur går det ihop?


Det är mycket man inte fattar. Det går upp för en ungefär när man är i 45-årsåldern. Det är ett slags bakvänd aha-upplevelse. I tonåren är man världsmästare på nästan allt, utom att tycka om sig själv då möjligen. I 20-årsåldern är man vuxen och färdig och tycker inte att man har något mer att lära sig. Utom möjligen att tycka om sig själv. Sen går det i 5-årsintervall, man blir mer och mer på det klara med hur lite man hajar. Konstigt egentligen, ju mer man lär sig desto tydligare blir de vita fläckarna.

Ekonomi har aldrig varit min starka sida. Definitivt inte nationalekonomi. Jag fattar till exempel inte varför bensinpriset sänktes idag "som en effekt av katastrofen i Japan". Öh? Men dieseln ligger kvar nånstans strax över fjorton spänn litern.

Tage Danielssons dikt om Harrisburg känns otäckt aktuell just nu. Det är ingen fara, säger alla experter, inklusive - och kanske med mest eftertryck - experterna som finns på plats i Japan. Och sen läser man i tidningen att olyckan är uppgraderad till risknivå 6. Den näst högsta. Mörkar man, eller har man ingen koll? Vilket är förresten värst?
Och UD avråder från att resa till Japan, inte bara till nordöstra Japan som häromdan.

Nu får alla kärnkraftsmotståndare vatten på sina kvarnar. Trist, särskilt som det inte finns några alternativa energikällor. Bara att kolla hur det blir här hemma när man stänger kärnkraftverk. Import av kolkraft från Tyskland och Polen. Och svindyr el. Kan någon smartskalle sätta lite fart nu och komma på nåt bättre? Va?!

Dogge ska ge ut en bok. Jag undrar fortfarande; vem ska INTE ge ut en bok.
Mer än jag då.

Khadaffi säger att han kan liera sig med al Qaida. Förvånad, någon? Känns som han tar till vilka medel som helst för att klamra sig kvar vid makten.

Varannan brittisk kvinna säger nej till sex för att hon tycker att hon är för tjock. Bara 22 procent av männen känner likadant.
Beror det på att brittiska kvinnor är tjockare än brittiska män, eller har dom bara sämre självförtroende?

Juholt var inte med på Monas avskedsfest. Men, var han bjuden? Det stod inget om det. Eller kunde vem-som-helst droppa in? Hon hade bjudit 300 vänner, sa hon, men hade ingen aning om hur många som skulle dyka upp.
Det blev visst lite hipp som happ.
Ungefär som i valet alltså...

En tant i Göteborg hittade en kondom i filmjölkspaketet.
Råttan-i-pizzan-historia om ni frågar mig.
Jag hittade däremot en stor benbit i en varmkorv för ett par veckor sedan. Det är helt sant och jag skulle givetvis fotat biten innan jag skickade den till Br Hissas i Filipstad. Varning utfärdas härmed för det märket.

Hank von Helvete blir ny jurymedlem i Idol. Vilket otroligt fånigt artistnamn.

Och sa verkligen Japans premiärminister "Vad i helvete"?
Måste kolla med Johan.

lördag 12 mars 2011

När ord blir utnötta


Ordet KATASTROF har använts i så många bagatellartade sammanhang att det har blivit för litet. Säger man katastrof om det som nu drabbat Japan, väcker det inga större reaktioner.

Explosion, funkar fortfarande. Tillsammans med ordet kärnkraftverk, blir det ganska effektfullt. Tsunami kopplar vi ihop med stora förluster, styrkan och skräcken i ordet lever fortfarande.

Naturkatastrofer brukar drabba de fattigaste länderna. Vi tänker "stackars dom" och sätter in en hundring till någon hjälporganisation. Med Thailand var det lite annorlunda. Ett välbesökt turistmål, det egna livet drabbades om än bara i form av en förstörd turistanläggning. Vi hjälpte till. Gjorde nytta. Och kände oss duktiga, med all rätt.

Hur ska vi förhålla oss till Japan och japanerna? Detta vackra land med sitt stolta folk och den största jordbävningsberedskapen i världen. Utan den hade kanske hela Tokyo-området varit raserat vid det här laget. Kärnkraftverken jämnade med marken. Vad gör vi? Kollar siffrorna över antal döda.
- Åhå, inte mer än 1.700. Det var ju inte så farligt.
Tänker att det är ett rikt land som nog kommer att reda sig.

Vi vet inte än hur många offer jordbävningen kommer att få och det spelar egentligen ingen roll. Det enda jag tänker på är alla hundratusentals människor som förlorat sina hem, tusentals som förlorat någon de älskar, alla de som inte kunde kontakta sina nära och kära och på alla som inte kunde ta sig hem från jobbet i går. Obegripligt många människor har flera timmars restid varje dag, i går fick de promenera. Enligt tidningen gick det lugnt till, flera stannade till och med för röd gubbe (men, fungerade trafikljusen?). Man gör det i Tokyo, hur bråttom man än har. Och man ber om ursäkt om man skulle råka stöta till någon i trängseln.

För japaner är det viktigt att inte tappa ansiktet, har jag hört. Det är därför man inte ska öppna presenter när givaren ser på. Inte heller kommentera pinsamheter som att någon spiller eller hickar. Det är väl därför rapporterna från de styrande i Japan är relativt knapphändiga. Man vill inte tala om hur stora skadorna är. Det vore som att erkänna ett misslyckande. I världens bäst jordbävningsförberedda land ska inte husen rasa, inte tåg försvinna, inte bilar spolas bort. "Hela landet är paralyserat" skriver Aftonbladet och det kanske stämmer. Man kanske har invaggats i falsk trygghet och när det som inte ska kunna hända verkligen händer, då vet man inte riktigt hur man ska bete sig.

Och hur hjälper man någon som möjligen är lite för stolt för att be om hjälp? Det är ju att erkänna sin svaghet, att man inte kan själv. Jag hoppas det är myter och fördomar det där med stoltheten. Eller att de åtminstone kan svälja den stoltheten nu. Och att världen är beredd att hjälpa.

Tänder ett ljus för offren i katastrofens Japan och känner stor tacksamhet att ingen i vår japanska del av familjen har drabbats.
Än.
Ta i trä.

fredag 11 mars 2011

Döma efter håren - eller mustaschen


Så bestämde sig äntligen Andnor & Co. Skralt att de inte lyckades hitta en kvinna. Var det ingen som hörde Ylva Johanssons önskan? Fast partiet verkar behöva en bullrig karl och absolut inga förändringar. Gråsossarna ska strykas medhårs. Vem vet, kanske vinner (s) röster på att hävda att det var bättre förr.
Jag tror att det hade varit bättre att lyssna på väljarna, om det är deras röster man vill ha. Men det kanske man inte vill.
Och jag kan ha fel. Det lär visa sig.
Att Ohly är glad gör inte saken bättre, liksom.

Karikatyrtecknarna lär i alla fall gnugga händerna. Inte för att man ska reta någon för hans eller hennes utseende, men ibland är det bara SÅ frestande. Mustaschen påminner om den där vitryska saken. Scary.

Artikel i Expressen idag:
"Oron är stor i Tokyo, enligt CNN:s reporter på plats.
Svart rök stiger upp från en byggnad i Tokyos hamn.
Flera skadades när ett tak föll in i Tokyo under en examensceremoni i Tokyo."

Vi hajar. Det hände i Tokyo.
Bortsett från kvällstidningsjournalistiken, det är rätt skrämmande med alla naturkatastrofer som inträffat de senaste åren.
Hur många hade hört ordet tsunami före 2004?

Northug - man måste nog vara norsk för att gilla karln. Senaste nytt är att han vägrade möta SVT-reportern som myntade uttrycket "Han är en gris" i Skavlans program. Han är inte bara dryg, han är feg också. Verkar det som.

Lars Norén gör barnteater. Alltså, räckte det inte att fucka upp en hel generation med Staffan Westerberg?

Kapten Klänning behövde inte ta omvägen om Kumla-anstalten som andra, dömda till långa fängelsestraff. Han blev direktplacerad i Härnösand (den så kallade sexbunkern). Den som fattat beslutet är Klännings företrädare på polischefsposten och han vill inte uttala sig. Förvånad, någon?

Å så var det det där med placering av artiklar. Precis under artikeln om sexbrottslingen Lindberg kommer "Hitta g-punkten och bli ett proffs i sängen".
Hur tänkte dom där?

Motorförarnas Helnykterhetsförbund skriver, som replik på professorernas helmärkliga debattartikel om rätten att kröka på sjön, att sjöfylleri är ingen mänsklig rättighet. Så sant. Man behöver verkligen inte vara nykterist för att tycka att man ska hålla sig nykter bakom ratten. Oavsett om det är på land eller till sjöss.

Kul bild på Silvio i tidningen med ett stort bandage över ena kinden. Käkoperation, sägs det. Tillåt mig småle. Han har säkert sett bilderna på sin kladdiga foundation och inser att det behövs lite utslätning.
Nä, fy så elak jag var nu.
Kanske någon som har utdelat en käftsmäll? Det kan man faktiskt ha viss förståelse för.

Aftonbladet presenterar en massa kändisar och deras okända utbildningar. Har visst hört det förut, men blir ändå förvånad över att Dolph Lundgren har en ingengörsexamen i kemiteknik. Man ska inte döma hunden efter håren. Eller mustaschen.

onsdag 9 mars 2011

Etiketter


Yngste sonen i klanen Hysén berättar att han är homosexuell. So what, säger han om det. Bara att hålla med. Vad spelar det för roll, liksom. Varför bry sig om vad andra gör och med vem?
Däremot har han fel när han säger att han är den första fotbollsspelaren som "kommit ut". Det finns flera fotbollstjejer faktiskt, men dom räknas väl inte i männens fotbollsvärld. Bögar eller ej.

Vad har sexualiteten för betydelse, annat än i just sexuella sammanhang? Som härom veckan när det var "Halv åtta hos mig" med gay-tema. Öh?
Finns det särskilt gay-mat, eller vad?

Vissa etiketter kan ju väcka större intresse än andra. Kanske är så man tänker. Som när Expressen idag skriver att det var en sjuksköterska som kanske låg bakom bombdådet i Stockholm i julas. Man ser bilden framför sig av en from Sophia-syster som gömmer bombbälten under den vita rocken. Nä, så var det ju inte. Sjuksköterskan är "en vanlig kille i jeans och gympadojor".
Så himla vanlig vet jag inte om jag kan hålla med om att han är.

Dolph Lundgren kan sälla sig till gruppen gubbs med åldersnoja. Han byter nu ut fru Qviberg mot en 30-åring. Det kan vara äkta kärlek, jag vet.

Rubrik i Expressen: Byggader svajade i Tokyo.
Är rättstavningsprogram tillval i Apples program, eller?

Partiledarcirkusen rullar vidare i (s). Pagrotsky har föreslagits från väster. Jo, han känns ju ny och fräsch. Och Aftonbladet skriver att patron Persson ringer runt och lobbar för sin kompis Östros. Det känns som "Hela havet stormar" med undantaget att alla springer runt en enda stol och musiken slutar aldrig spela. Hjälp.

Stig Malm säger att han skäms över att vara socialdemokrat. Ja, det är väl ungefär lika pinsamt som att jobba på SJ just nu.

En psykolog i USA (var annars?) utför sin terapi via nätet medan hon klär av sig inför sina patienter och säger att det framför allt är män som söker hjälp hos henne. Undrar vem som har det största hjälpbehovet...

Näringsministern lovar sänkta elpriser. Hur kan hon göra det? Har dom inte avreglerat elmarknaden? Fri konkurrens. Va?

Populärt i nättidningarna med olika typer av test. Quiz heter dom, på ren svenska. Testet "Vad kan du om skandalerna?" handlar om kändisar som "orsakat löpsedlar" (!) finner man idag i Svenska Dagbladet!
Och den kallar sig för "Sveriges kvalitetssajt för nyheter".
Lite osynk där va?

Ett slagsmål mellan en 79-åring och en 90-åring slutade med att 90-åringen avled. Hur i h-vete kan man lämna ett gäng dementa gamla människor ensamma? Är det inte sagt att det alltid ska finnas personal på demensboenden?
Och spelade det någon roll att det var Melodifestivalen på tv?
Apropå onödig information.

tisdag 8 mars 2011

Dom har gjort det igen!


Norrtälje kommun har ännu en gång retat gallfeber på invånarna.

Jag pratar om sophanteringen. Kommunen meddelade i början av året att man upphör med sin hämtning av grovsopor. Skälet, sa man, var att endast hälften av alla hushåll utnyttjar servicen. Tacka 17 för det, när soporna blir liggande i veckor längs vägrenarna. För att inte i evigheter tvingas skylta för alla och envar med sina kasserade hushållsmaskiner, gräsklippare och gamla möbler valde många att åka till sopstationen själva.

Så i stället för att lösa problemet med entreprenörer som inte följer avtalen, tog man helt enkelt bort den servicen till sina kunder.

Den ekonomiska konsekvensen av den försämrade servicen blev en prissänkning på etthundra kronor. 100 spänn!

Man kan fortfarande beställa hämtning, om man inte har bil, släp och annat som behövs för att köra prylarna till sopstationen. Då kostar varje hämtning 375 kronor.

Summa summarum för samma service som förra året är sålunda en prishöjning med 650 kronor! Inte illa.

För att i största mån förvilla sina kunder, väljer man också i år att skicka ut två fakturor i stället för en. Man kanske tycker att det ser bättre ut med halvårsdebitering. Men en kommun som gärna framställer sig som miljömedveten får svårt att motivera den dubbla faktureringen. Enbart antalet småhus uppgår till knappt 14.000. Det innebär 14.000 fler papper, 14.000 fler kuvert och 14.000 fler printningar, porto och transporter. Och då snackar vi bara småhus. Förutom inverkan på miljön kan man starkt ifrågasätta nödvändigheten av denna extra kostnad och givetvis den extra tid det tar, från kommunens redan hårt belastade anställda, att administrera det fördubblade antalet utskick.

Därtill ska man lägga miljöförstöringen det innebär när alla ska köra till kommunens sopstationer med sina egna bilar. Två gånger om året. Mycket avgaser blir det.

Kommunledningens förklaring:
"Detta är ett politiskt beslut som är taget för att bl.a. underlätta betalning av avgift."

Man tar sig för pannan.
Och upphör aldrig att förvånas.

måndag 7 mars 2011

I fyllan och villan


Två professorer skrev i gårdagens DN en debattartikel om sjöfylleri. De uppges vara "experter på sjörätt" och kallar skärpningen av gränsen för sjöfylleri för "kriminalisering av vardagslivet".

Man tror knappt det är sant.
Professorerna ondgör sig över vad de tycker "speglar politikers klåfingrighet på ett område de knappast känner till". Inte för att jag är någon sjögurka, men efter en hel del båtåkande och många vistelser i Stockholms skärgård har man sett mer än en fyllskalle. Gubbsen tycker att eftersom marginalerna är större på sjön än på vägarna (sant iofs) så ska det inte finnas några promillegränser. Det ska vara upp till var och en att bedöma hur lämplig man är som kapten på sin skuta.
Jo, det har ju funkat.
INTE.

Särskilt sura är herrar professorer över att lagstiftarna ger sig på "vanligt måltidsdrickande" och att lagen slår mot "båtfolk som valt båten som sommarstuga". De skriver också att lagen är "förnedrande för båtfolket".
Ursäkta, men måste man köra omkring sin sommarstuga efter en blöt kväll? Va?
Och jag är knappast den enda människan som har sett hel- och halvpackade personer försöka övertyga sin omgivning om att dom inte allsch är schå dragna schom dom scher ut.
- Näärå schörrö, jag kan schöra. Inga mbroblem.
Eller hur.
Omdömet är på topp efter några centiliter.

Exemplen som herrarna anger i sin artikel känns som hämtade ur nån gammal Åsa-Nisse-film. Fast på sjön då. Lagen "förbjuder skärgårdsbon att ta en öl på grund av möjligheten att behöva korsa fjärden i något ärende".
Man bara gapar.

Alltså, kan man inte avstå från rusdrycker en vanlig lunch, kan det knappast vara livet på sjön man sätter värde på.
Inte heller sitt eget och sina medmänniskors väl och ve.
Man har helt enkelt drickaproblem. Nåt annat skäl till herrarnas otroligt märkliga artikel kan i alla fall inte jag hitta.

fredag 4 mars 2011

Elsker ikke


"Norge, Norge - det är ett ruttet land. Norrmän, norrmän - dom borde tas om hand." Så sjöng Helmer Bryds Eminent Five Quartet en gång i tiden. Den håller än. Under åren som gått har man väl syskongnabbats lite med de norrmän man träffat, mest på skoj. Men nu j-ar är det krig! Petter Nordhug har uppfört sig som en skitstövel ända sedan hans framgångar i skidspåren började. Hybris är bara förnamnet. Osportslig är efternamnet. Och nu när han dessutom har mage att håna sina konkurrenter, kan inte ens den största Norge-vän tycka att han är rolig. Skämmas är vad han och hans fans borde göra. Skämmas å det grövsta.
På SVT kommenterar man det senaste tilltaget: Han är en gris.
Jajamänsan.
Och ja - jag har med avsikt gjort flaggan pytteliten...

Fast jag vet inte om prins Daniels gest mot det norska kronprinsparet var så mycket snyggare. Ett långfinger. Vad är det för himla utbildning han har fått? Vanligt hyfs verkar inte ha ingått i alla fall.

Nicke-lilltrollet Rybak sågar svensk schlager. Jo, det har ju gått jättebra för hans landsmän genom åren. Tre ESC-segrar och tio jumboplaceringar sen 1960, skulle det vara nåt att skryta med?

Undrar förresten varför man får upp bilder på Björn Ranelid och Tomas Tengby när man googlar på Nicke Lilltroll/bilder.

Många märkliga ting uppmärksammas och får egna dagar. På måndag, till exempel, är det internationella musarmsdagen.
Låter som ett norgeskämt.
Ett dåligt.

Som dom håller på i (s) nu då. Där verkar vara full kalabalik. Eller så är det bara rökridå. Ylva Johansson kanske redan sitter säkert i ledningen, precis som hon ville.

Den norska blondinen från "Ladies på Östermalm" har nu släppts ur häktet där hon säger att det var lyxigare än i hennes stuga i Norge. Hon kanske lägger alla pengarna på botox, silikon och märkeskläder och annat som syns. Den norska hytten är ju inget hon visar upp. Hon sparkade sin advokat också. Såklart, han lyckades inte övertyga skatteverket om att hon inte gjort sig skyldig till bokföringsbrott och annat. Fy på honom.
Men jag vägrar faktiskt tro att man spärrar in någon i en månad om det inte finns övertygande bevisning. Jag kan ha fel.

Tillhör man överklassen kanske man tycker att man kan uppföra sig hursomhelst. Som att säga upp hyresavtalen för en massa hyresgäster och ange märkliga svepskäl, när den egentliga orsaken är att man vill att prinsessan Madeleine ska ha alla 700 kvadratmeterna för sig själv.
Javisst, det får man ju förstå. Mindre lya en så är ju svårt att klara sig med när man är singel.
Hjälp.


I kväll tänder jag ett ljus för Lasse Eriksson.
Än en gång har man blivit påmind om hur skört livet är.
Man vet aldrig när det tar slut.

torsdag 3 mars 2011

Å andra sidan


Inte konstigt om man blir negativ och pessimistisk när man ser och hör alla hemska nyheter. Som det här med alla utförsäkrade som nu bollas tillbaka till Försäkringskassan.
Alltså, jag hävdar med en druckens envishet att det är ytterst få människor som har absolut noll arbetsförmåga. Sen har vi en arbetsmarknad som inte släpper in annat än högpresterande och kärnfriska människor, men det är en helt annan sak.
Hälften av alla som utförsäkrats är nu tillbaka i sjukskrivning efter en vända som arbetslösa. Jamen så himla bra. Det innebär att den andra hälften av alla utförsäkrade har fått jobb!
Eller?

Det utreds nu om Khadaffis son möjligen har plagierat sin doktorsavhandling. Är det inte den taktiken som kallas för "wag the dog". Man försöker dra uppmärksamhet till en skitsak för att få bort fokus från större skandaler.

I Turkiet är man sur för att inte EU är mer välvilligt inställd till ett turkiskt medlemskap. Ursäkta mig, men jag fattar fortfarande inte varför man förhandlar över huvud taget? Ett grundkrav för att få vara med är väl att man tillhör Europa? I alla fall till största delen.
Tydligen inte.

Hovet vill ha ännu fler miljoner nästa år, än de 122,2 de redan får. Visst, man har tagit in fler i familjen som ska försörjas, men rent företagsekonomiskt haltar det en aning. Har man fått fler arbetsuppgifter? Svårare uppgifter? Vad?
Nej, man har fått en prins till och ännu ett slott som ska underhållas. Hm. Om man skulle testa det på nån annan styrelse.
- Jo, det är så här att jag har gift mig och skaffat ett skitstort hus så nu vill jag ha högre lön. Min man ska gå på kurs också och den är rätt dyr. Vad ni får ut av det? Nja, inget särskilt.
Skulle inte tro det.

Blir lite paff när en nyhetsjournalist på DN inte vet att Eskil Erlandsson inte är jordbruksminister längre.
Regeringen bildades i september va?

Assange framstår som en allt märkligare person och hans antisemitism lyser igenom lite här och där. Vad kan han mena med att han är kritisk mot "den judiska världsåskådningen"? Eller att han tycker att medierna styrs av någon slags judisk lobby.
Luktar lite paranoia om ni frågar mig.

Socialministern flaggar för att höja taket i högkostnadsskyddet för läkemedel. Man betalar maximalt 1800 kronor för sina mediciner under ett år. Den summan har gällt sedan 1999. 150 spänn i månaden, jag kan tycka att det är ganska billigt. Särskilt om man jämför med andra länder. Dom kan gott höja taket för sjukvårdskostnaderna också. Max 900 spänn om året är faktiskt en struntsumma.

Folk som deltagit i programmet "Lyxfällan" säger att de behandlats som efterblivna.
Och?

tisdag 1 mars 2011

I det blå - några dumheter


Filip och Fredrik fick kritik för sina insatser under den direktsända Oscarsgalan. Jo, deras humor kanske inte passar i alla sammanhang. Jag ser till exempel inte något komiskt i att man kör in en 92-årig stjärnskådis i rullstol på scen. Hedervärt att någon vågar visa upp sig i sin skröplighet i den mest utseendefixerade firmafest som finns. Sen kan man bara beklaga att farbror Douglas fått en extrem face-lift. Undrar om han kan blunda över huvud taget.

El-junta. Nytt ord. Beskriver hur svenska elleverantörer lierar sig med utländska och stryper leveranserna till kunder när det är som billigast att köpa energi. Allt för att hålla elpriserna uppe. Fri konkurrens. I h-vete heller. Lurendrejeri är vad det är.

Har kollat filmerna i Millennium-trilogin under helgen. Minst sagt trött på Mikael Nyqvists flippliga ögonlock och mumlande monologer. SÅ felcastad den rollen är. Blir spännande att se den amerikanska versionen med Daniel Craig som Blomkvist.

TV4 släpper fram en ny programledare i Idol. På tiden att någon vågar bryta den urtrista tv-trenden att köra runt samma programledare i varenda kanal. Jessica Almenäs börjar närma sig Jihde-gäspning snart. Och varför är det så himla många skåningar i tv? En del kör sin breda dialekt i kubik så man får köra igång textningen. Hjälp.

Larry Poroomaa körde fel valla på di svenskes lagg idag igen. Men finnarna gick det bra för. Är det kanske dom som avlönar den svenske vallachefen?

Företaget Easycare måtte ha landets absolut dummaste anställningsavtal. Ju fler mil säljarna kör med egna bilar, desto större avdrag på provisionen.
Öh?
Där vill jag verkligen inte jobba.

Däremot kan jag tänka mig att bära Tiffanysmycken en kväll och få fem mille för besväret. Det sägs vara vad Ann Hathaway fick under Oscarsgalan.
Hyfsat pröjs.

SvD sällar sig till tidningarna som använder "chock" stup i minuten. Idag är det "design-chock" och jag kan väl i viss mån hålla med. Saabs konceptbil gav en smärre chock. Faktiskt.

Moderna Museet satsar på fotoutställningar i år. Svider väl i plånkan att Fotografiska har långa ringlande köer under nästan alla veckans dagar. Men är det så himla modernt egentligen, att visa foton från 1840-talet?

Diskussionerna fortsätter om att man använt Sida-pengar för att betala Margot Wallströms lön. Pengar avsedda för att hjälpa kvinnor utsatta för sexuellt våld i väpnade konflikter. Lön och omkostnader uppgår till 6,6 miljoner av den totala budgeten på 42. Är det verkligen att utnyttja de fonderade pengarna på bästa sätt? Tveksamt, om ni frågar mig.
Men vad vet väl jag.

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.